Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filosofie, India- Mahayana boeddhisme

5 mei | 14:30 16:30

In het voorjaar van 2024 staan de filosofie-bijeenkomsten van Sijthoff Leiden in het teken van filosofisch gedachten- en leef-goed uit India. In vier middagen zal Paul van der Velde, hoogleraar aan de Radboud Universiteit met de leeropdracht ‘Aziatische religies’ de begeleiding verzorgen.
Tijdens de middagen wordt door Paul van der Velde eerst een toelichting gegeven bij het onderwerp van de middag. Daarna gaan we in gesprek met elkaar aan de hand van enkele vragen.
Deze middag is de laatste uit de serie. De middagen kunnen ook los van elkaar worden gevolgd.

Het boeddhisme is geen eenheid en er is sprake van vele scholen en denkrichtingen. In het oude boeddhisme stond de verlichte Boeddha centraal. Dit verandert in de latere ontwikkelingen. Het Bodhisattva ideaal komt. Een Bodhisattva is een wezen dat zich inzet tot heil van alle wezens. Een Bodhisattva zal pas het nirvana betreden als alle wezens bevrijd zijn van leed. Dat is een zeer onbaatzuchtig ideaal dat met geloften wordt onderbouwd. Ook zijn er binnen de boeddhistische filosofie heel wat gedachten ontwikkeld hoe een mens dit ideaal bij leven al kan ontwikkelen. wijsheid en mededogen zijn hierbij de belangrijkste onderwerpen.

Entree: € 10 – studenten € 7,50