nu in sijthoff – eerste helft 2023

Ontmoet de Duitstalige cultuur

Voor het eerste half jaar van 2023 heeft Sijthoff een thema gekozen dat een overstelpende hoeveelheid mogelijkheden omvat: het Duitse taal- en cultuurgebied. Natuurlijk is het ondenkbaar dat Sijthoff, of welke andere culturele instelling ook, een programma zou kunnen bieden waarin de muziek, filosofie, film, literatuur, beeldende kunst en geschiedenis van dit gebied compleet gepresenteerd worden. Toch heeft Sijthoff een selectie weten te maken waarin de rijkdom van de Duitse cultuur in al haar aspecten en van dichtbij ervaren kan worden.

Op een voor Sijthoff kenmerkende manier heeft het programma de vorm van een ontmoeting met een waaier aan aspecten van de Duitse cultuur. Het publiek krijgt veel ruimte om uiting te geven aan de persoonlijke vragen en reacties die het gebodene oproept. Naast de inhoud van de lezingen, filosofiebijeenkomsten en exposities is er volop gelegenheid tot discussie.

De visies van bekende filosofen als Kant, Hegel, Arendt, Buber en Heidegger, alsook van reformatoren als Luther en Calvijn en schrijvers als Peter Handke en Stefan Zweig kunnen na lezingen van kenners in een debat van alle kanten bevraagd en belicht worden.

Zeer bijzonder is de opening van de expositie van Jörgen Habedank. Deze Duitse kunstenaar zal dan in aanwezigheid van het publiek een musicus tekenen terwijl deze opgaat in zijn spel. Het wordt dus een creatieve èn muzikale middag.

Duitse films als ‘Berlin, die Sinfonie der Groβstadt’, ‘Das weisse Band’, ‘Die Ehe der Maria Braun’ en ‘Lola rennt’ zijn een levendig bewijs dat het Duitse cultuurgebied een veelzijdige filmproductie met een eigen gezicht heeft.

En tot slot brengen topensembles en -musici composities van de grote Duitse componisten ten gehore: Bach (Goldberg variaties!), Mozart, Beethoven, Schumann, Brahms en Liszt. En twee acteurs spelen scènes uit het (huwelijks)leven van de componisten Gustav en Alma Mahler.

Kijk naar de agenda van Sijthoff Cultuur voor meer informatie over dit rijke programma en reserveer snel!

Hoewel het programma zich op het Duitse taalgebied richt, zijn de activiteiten in het Nederlands.