Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Museumnacht: Blue Monday – Hiske – Habedank

3 juni 2023 | 20:00 23:55

Tijdens de Museumnacht 2023 is ook de Cultuurzaal van Sijthoff open. Van 20.00 – 22.00 uur speelt Blue Monday; van 22.00 – 24.00 uur speelt Hiske. Tijdens de avond zal kunstenaar Jörgen Habedank de musici ‘vangen’ in zijn schetsboek. Ook bezoekers die dat willen, kunnen hem vragen een schets te maken. Deze avond is meteen het slot van Habedanks expositie.

Blue Monday, bestaande uit Kees Jansen, Maaike de Waal, Nelis van der Krogt en Jan Kromhout, heeft traditionele Ierse muziek op het repertoire staan. De band geeft op zondagmiddag 4 juni om 15.30 uur een concert in de Cultuurzaal met een geheel nieuw programma: ´Mná na hÉireann – Vrouwen van Ierland´. Hierin worden bekende en minder bekende Ierse vrouwen voor het voetlicht gezet door middel van muziek, verhalen, gedichten en beelden.
Tijdens de Museumnacht spelen ze vanaf 20.00 uur tot 22.00 uur steeds stukjes uit dit programma en testen ze nieuwe ideeën. Het is dus wat meer informeel dan het concert op zondag.

foto: Arief Adityapura

HISKE. is een Nederlandse componist/zangeres die net haar eerste EP heeft uitgebracht: een poëtische mix van RnB, neo-soul, world fusion, pop en jazz (HISKE. – This Walk, 2023). Naast haar persoonlijke project is ze actief binnen communities met een gedeelde liefde voor zowel West-Afrikaanse (Afrogrooves) als Afro-Braziliaanse muzikale tradities. Vanavond hoort u haar met Trio Zinha.
Dit trio brengt vanaf 22.00 uur tot middernacht een avond met een Braziliaans en Afro-Braziliaans repertoire. Met percussionist/drummer Wagner Vasconcelos (BR), gitarist Gianfranco Mascayano (SE/CL) en zangeres Hiske (NL), die allen in verschillende muzikale tradities uit hun regio zijn gedoken, brengen ze zachte, swingende, funky en innemende (lees: dansbare!) stukken van een breed scala aan Braziliaanse componisten en vertolkers. De muziek is zorgvuldig uitgekozen voor een publiek dat klaar is om zachtjes te swingen op samba, funk en bossa nova. Mis je deze avond misschien, maar ben je wel geïnteresseerd? Neem contact met ons op, of kom elke laatste vrijdag van de maand kijken in het Leonardo Hotel, Amsterdam, van 20 tot 00 uur (op de 17e verdieping).

Jörgen Habedank trok 30 jaar lange op met vele verschillende musici tijdens hun concerten. Zo ontmoette de tekenaar de muzikant en ontstonden werken met ‘Schwung’, beweging, snelheid, klank en ritme.
De kunstenaar over zijn werk: “Ik begeleid al 25 jaar concerten met tekeningen. De begeleiding is niet hoorbaar als stem, maar komt tot uitdrukking in het schetsboek – als een “zichtbare stem”. Intussen hebben ruim 80 schetsboeken tientallen muzikanten “gevangen”, en sommige boeken zijn louter “concertboeken” met honderden “etudes en vingeroefeningen”. Bij het tekenen zijn voor mij zowel de visuele als de auditieve indruk bepalend – het geluid, het ritme, de muzikale stijl vindt zijn uitdrukking in het krabbelen, het schrijven, het lopen van de pen.

Kaarten voor deze avond zijn te verkrijgen via de website van de Museumnacht.

Doezastraat 1b
Leiden, 2311GZ Nederland