Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Expositie, De muziek van het tekenen

13 mei | 15:30 3 juni | 17:00

Jörgen Habedank trok 30 jaar lange op met vele verschillende musici tijdens hun concerten. Zo ontmoette de tekenaar de muzikant en ontstonden werken met ‘Schwung’, beweging, snelheid, klank en ritme. Tijdens de opening van de expositie is er muziek en zijn er citaten omtrent muziek en tekenkunst.

De kunstenaar over zijn werk: “Ik begeleid al 25 jaar concerten met tekeningen. De begeleiding is niet hoorbaar als stem, maar komt tot uitdrukking in het schetsboek – als een “zichtbare stem”. Intussen hebben ruim 80 schetsboeken tientallen muzikanten “gevangen”, en sommige boeken zijn louter “concertboeken” met honderden “etudes en vingeroefeningen”. Bij het tekenen zijn voor mij zowel de visuele als de auditieve indruk bepalend – het geluid, het ritme, de muzikale stijl vindt zijn uitdrukking in het krabbelen, het schrijven, het lopen van de pen.

In de boeken komen zowel bekende persoonlijkheden uit de muziekwereld als minder bekende musici voor – op de tekening verschijnen ze bijna uitsluitend als solisten. De volgende persoonlijkheden of ensembles uit het veld van de “klassieke muziek” komen in mijn boeken voor, naast vele anderen:
* Christoph Eschenbach * David Geringas * Rascher Saxophon Quartett * Christian Tetzlaff * Steven Isserlis * Hyun-Jung Sung * Vladimir Toncha * Kim Kashkashian * Mischa Maisky

Uit het jazzveld of de “cross-over” kunnen onder meer de volgende namen worden genoemd:
* Jan Gabarek * Arild Andersen * Turtle Island String Quartet * Charlie Mariano & Albert Mangelsdorf * Richard Galliano & Michel Portal * Andreas Vollenweider * Moscow Art Trio * Stanley Clarke * Avodah * Babette Haag * Eberhard Weber * Duits Marimba Duo * Irish Folk Festival * L’Orchestre de Contrebasses * Quadro Nuevo

De getoonde afbeeldingen geven een klein inzicht in de bestaande muziekcollectie. Ik stel ze ter beschikking. Ik denk dat na zo lang, intensief tekenwerk de tijd gekomen is om een weg naar het publieke domein te zoeken. Heb je ideeën voor “gebruik”? Tentoonstellingen van een selectie van tekeningen, ze gebruiken als covermotieven (een opdracht om nieuwe muzikanten te “tekenen” is ook denkbaar!), kopen van individuele studies, een muziekfestival begeleiden met tekeningen (als een nieuwe, bijzondere vorm van documentatie) …. – de rijke collectie en de mogelijkheden van mijn pen bieden vele mogelijkheden. Neem contact met me op via mijn website, ik kijk uit naar een uitwisseling.”

Opening: zaterdag 13 mei om 15.30 uur
Open: di. t/m vr. tenzij er een activiteit in de zaal is (zie t.z.t. hieronder)

Doezastraat 1b
Leiden, 2311GZ Nederland