Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filosofie, INDIA – VEDISCHE TRADITIE

4 februari | 14:30 16:30

In het voorjaar van 2024 staan de filosofie-bijeenkomsten van Sijthoff Leiden in het teken van filosofisch gedachten- en leef-goed uit India. In vier middagen zal Paul van der Velde, hoogleraar aan de Radboud Universiteit met de leeropdracht ‘Aziatische religies’ de begeleiding verzorgen.
Tijdens de middagen wordt door Paul van der Velde eerst een toelichting gegeven bij het onderwerp van de middag. Daarna gaan we in gesprek met elkaar aan de hand van enkele vragen.
Vervolgdata: 03/03, 14/04 en 05/05. De middagen kunnen ook los van elkaar worden gevolgd.

Vedische traditie
In het oude India woonden veel verschillende groeperingen. In deze bijeenkomst gaan we met name kijken naar de groep die wordt aangeduid als ‘Vedisch’. Kenmerkend voor deze groep is een traditie van rituelen, zowel kleine huisrituelen als grote rituelen met veel deelnemers. De gegevens die we over deze rituelen en deze mensen hebben, komen bovenal voort uit de vier Veda’s. Dit zijn vier collecties hymnen die van leraar op leerling werden doorgegeven. In principe gebeurde dit letterlijk, syllabe na syllabe. In de Veda vinden we geen compleet uitgewerkte mythen maar wel referenties daaraan. De ideeën en voorstellingen uit de Veda’s hebben veel van het latere hindoeïsme en boeddhisme beïnvloed ook al zijn er grote veranderingen geweest. We gaan deze middag onder meer kijken naar de positie van de Sanskriet taal. Ook komen voorstellingen aan de orde rond de werking van rituelen en de doelstellingen die de mens daarbij voor ogen stond. Wat hoopte de mens in deze tijd te bereiken met zijn gezangen en rituelen?

Entree: € 10 – studenten € 7,50
Passe partout: € 35 – studenten € 27,50

Deze middag is ook opengesteld voor deelnemers aan WeArePublic. Zij kunnen hier reserveren.