Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filosofie in ontmoeting – Op de grens van het Zelf

3 december 2023 | 14:00 16:00

Kan mijn leven een kunstwerk zijn? – Over het zelf als project

Praktisch filosoof Werner van Rossum voorziet het programma van een korte inleiding over het thema en een brontekst als focuspunt. Daarna gaan we met elkaar in gesprek over de hoofdvraag.
Deze middag is de laatste uit een serie van vier, die elk ook afzonderlijk gevolgd konden worden.

Tijdens de laatste filosofiemiddag bij het thema “op de grens van het zelf” onderzoeken we zelfontplooiing en levenskunst. Gaat het daarbij, zoals sommige zelfhulpboeken suggereren, om het ‘realiseren van je potentieel’, waarbij je eruit haalt wat erin zit? Of gaat het er juist om je over dat potentieel niet zo druk te maken, zoals sommige andere zelfhulpboeken suggereren? Over welk potentieel hebben we het daarbij trouwens?
            Het beginpunt voor deze middag is Michel Foucaults (hiernaast afgebeeld als kunstwerk) vraag in een interview met Paul Rabinow in 1984: “Waarom zou niet ieders leven een kunstwerk kunnen worden? Waarom zou een lamp of een huis een kunstobject kunnen zijn, maar een leven niet?” Volgens sommigen luidde deze vraag de heropleving van de aandacht voor levenskunst in: de Griekse en Romeinse zakboekjes en meditaties van de stoa werden opnieuw geopend. Inmiddels is de zelfhulp uitgegroeid tot lucratieve business: in de top 10 van de Ako staan boeken over meer ‘vreugde in het leven’ en ‘nooit meer te druk’, is Bildung een heroplevend woord in de educatie en hebben we in Nederland zelfs een eigen School of Life, waar je ideeën en oefeningen krijgt aangereikt die je in je leven helpen.            
In hoeverre is het mogelijk van je leven een kunstproject te maken? En als het mogelijk is, in hoeverre is het dan wenselijk?

Entree: € 10 – studenten € 7,50

Doezastraat 1b
Leiden, 2311GZ Nederland