Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vertelavond, St. Lucia

15 december 2023 | 20:00 22:00

Volgens de legende is Lucia geboren in de 3e eeuw op Sicilië en vanwege haar naam in de late Middeleeuwen verbonden met de terugkeer van het licht in de midwintertijd. Na een inleiding van Manja Wodowoz wordt een (vertaalde) Zweedse versie van dit midwinterfeest voorgelezen door Charlotte van Duijvenboden.  

Over Manja Wodowoz
Manja Wodowoz heeft tijdens haar opleiding vele jaren in Zweden gewoond en na haar verhuizing naar Nederland op verschillende basisscholen het Luciafeest geïntroduceerd.
In haar dagelijkse praktijk is zij werkzaam als euritmietherapeut in het gezondheidscentrum de Lemniscaat en verzorgt zij gastlessen op de Hogeschool Leiden voor de studenten docent dans/euritmie. Zij is tevens één van de medeoprichters van het cultureel ontmoetingscentrum Sijthoff.  

Over Charlotte van Duijvenboden
Charlotte van Duijvenboden werkt als Vaktherapeut Spraak & Drama bij gezondheidscentrum de Lemniscaat. Daarnaast geeft zij les bij de opleiding voor Vaktherapie aan de Hogeschool Leiden. Daar volgde ze enkele jaren geleden zelf ook de opleiding. Tijdens haar studie heeft ze zich onder andere verdiept in het werken met verhalen in de therapie. Ze heeft hierin ervaring opgedaan met alle leeftijdsgroepen, maar vooral met kinderen en ouderen. Regelmatig heeft ze een verhaal vertelt begeleid door simpel poppen- of objectenspel. In het werken met ouderen zoekt zij vaak verhalen die kunnen passen bij de levensvragen die in die leeftijdsfase actueel kunnen zijn.
Zij heeft gemerkt dat kinderen en ouderen zich makkelijker in verhalen kunnen inleven. Waarschijnlijk komt dat doordat het beeldend denken in deze leeftijdsfasen actiever en levendiger is. Maar het luisteren naar een verhaal kan in elke leeftijdsfase heerlijk zijn, zolang we ons een beetje durven open te stellen voor de beelden en het rationele denken op een lager pitje zetten.
Tijdens deze avond zal Charlotte een verhaal voorlezen ter gelegenheid van het Luciafeest, dat op 13 december gevierd wordt. Het verhaal dat gelezen zal worden komt uit Zweden, waar het jaarfeest wat bekender is en uitgebreider gevierd wordt dan in Nederland. Bij dit midwinterfeest vieren we de winterzonnewende: de dagen zullen hierna weer steeds langer licht worden.

Entree: € 10 – studenten € 7,50

Doezastraat 1b
Leiden, 2311GZ Nederland