Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing, Martin Buber

30 april 2023 | 15:30 17:00

Victor Kal (1951) was 25 jaar uhd wijsbegeerte aan de UvA. Aan de hand van het boek Ik en jij (1923) bespreekt hij de vrijheidsfilosofie van Martin Buber. Stelling: juist in communicatie met de wereld is er vrijheid, op voorwaarde dat dit in openheid plaatsvindt.

In het boek Ik en jij analyseert Buber hoe het leven voor een mens zin en richting krijgt wanneer diens confrontatie met de wereld (andere mensen, de natuur, de cultuur) het karakter heeft van een ontmoeting. Typerend voor deze ontmoeting is dat zij niet zozeer een daad is, als wel een gebeuren. Ook laat Buber zien wat je daaraan voorafgaand doet, wanneer je de ontmoeting tegemoet gaat. Tenslotte werkt hij uit wat op dat moment je perspectief is, tenminste als je de betovering van de vrijheid kent. Het resultaat van de gedachtegang is een religieus humanisme, waarin vrijheid en religie twee kanten van één en dezelfde zaak zijn.

Victor Kal (1951) was van 1997 tot 2022 universitair hoofddocent wijsbegeerte aan de universiteit van Amsterdam. Hij is de auteur van De list van Spinoza: de grote gelijkschakeling (Prometheus 2020). Heden werkt hij aan een boek over de Russische denker Alexander Doegin (Prometheus 2023).   
Na de pauze begeleidt journalist Maarten Baanders het gesprek tussen de spreker en de aanwezigen.

Entree: € 10 – studenten € 7,50

Deze lezing is ook opengesteld voor deelnemers aan WeArePublic. Zij kunnen hier reserveren.

Doezastraat 1b
Leiden, 2311GZ Nederland