Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filosofie, Burgerlijke ongehoorzaamheid en het klimaat

7 mei 2023 | 14:00 17:00

De regels van de samenleving worden in overleg bepaald. Maar wat als de meerderheid de noodklok van het klimaat niet hoort? Wanneer moeten woorden overgaan in daden, en welke regels mag je dan breken?

Habermas verdedigt een “deliberatieve” theorie van democratie: democratische besluitvorming vindt plaats door overleg onder vrije en gelijkwaardige burgers. Voor hem is cruciaal dat hier een redelijke uitwisseling van argumenten plaatsvindt, waarin burgers hun mening kunnen vormen en herzien. Maar hedendaagse staten voldoen slechts in beperkte mate aan dit ideaal. Habermas verdedigt burgerlijke ongehoorzaamheid als een middel om een democratisch tekort aan de orde te stellen: burgerlijke ongehoorzaamheid noemt hij de “lakmoesproef” voor de democratische staat.
Politiek filosoof Thomas Fossen zal Habermas’ begrip van democratie uiteenzetten en kort ingaan op de theorie van communicatieve rationaliteit die hiervoor de filosofische achtergrond vormt. Met die basis gaan we in op zijn begrip van burgerlijke ongehoorzaamheid. Tot slot gaan we in discussie over de implicaties van deze ideeën in de context van de hedendaagse klimaatcrisis.

Entree: € 10 – studenten € 7,50

Doezastraat 1b
Leiden, 2311GZ Nederland