Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing, Leven zonder regen

1 maart | 20:00 22:00

De moesson in India liet het afweten. Daarom stuurde de Nederlandse regering in 1968 een militair-civiel team om waterputten te boren. Hoe is het dat team vergaan? Hoe leefde de bevolking daar onder marginale omstandigheden? Waterbouwkundige en destijds teamlid Reinier Dozy doet verslag.
Doordat de moesson in Noord-India het liet afweten verdrogen de gewassen en dreigt er hongersnood. In 1967 besluit Nederland op verzoek van India een team te formeren om op basis van onderzoek waterputten te boren. Het wordt een team van (dienstplichtige) militairen aangevuld met civiele deskundigen. Zo kan het leger voor ontwikkelingshulp worden ingezet; een experiment onder verantwoordelijkheid van Buitenlandse Zaken.
Na gedegen cursussen over cultuur en taal vertrekt het team mei 1968 deels naar Bihar, de armste staat van India, deels naar de USA om eerst het boorvak te leren. Het team realiseert in een jaar in nauwe samenwerking met Indiase counterparts 15 diepe waterputten.
In de lezing zal beknopt op de techniek worden ingegaan en meer op het teamwork en de lokale situatie. Hoe zijn de seizoenen en hoe leeft de dorpsbevolking onder vaak zeer marginale omstandigheden? Hoe staat het met de sociale verhoudingen?
Door de lezing met vele afbeeldingen krijgt men een uniek inkijkje in het dagelijks leven op het Indiase platteland.
Na de pauze begeleidt journalist Maarten Baanders het gesprek tussen de spreker en de aanwezigen.

Entree: € 10 – studenten € 7,50