Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Lezing, België – de onbekende zuiderbuur

29 november | 20:00 22:00

Onder leiding van Hans Luiten duiken we in de cultuur en geschiedenis van België en zijn inwoners.

Nederlanders hebben de neiging nogal lacherig te doen over België. Het land met een taalgrens, vele regeringen, een land waar iedereen die iets lelijks neer wil zetten zijn gang lijkt te kunnen gaan. Een land dat worstelt met islamitisch terrorisme, armoede en verdeeldheid. Kortom: het land van de Belgenmop.

Maar begrijpen wij Nederlanders het land wel? Halen we niet volkomen onterecht onze neus op? Wie verdienen er eigenlijk meer, Belgen of Nederlanders? Waarom trekt het land zoveel internationale instituten aan? Waarom zijn de meeste Nederlandse kranten in Belgische handen? En klopt het dat Nederland juist lange tijd in de schaduw stond van België?

Aan de hand van beelden duiken we in de geschiedenis van onze zuiderburen. Een lezing over de hertogen van Bourgondië en Rogier van der Weyden, koloniaal Congo en Leopold II, de slagvelden van WO I en de IJzerbedevaart, de taalstrijd, de EXPO’58 (van het atomium), Jacques Brel en het probleem van de wijk Molenbeek, de Bende van Nijvel en Dutroux, de hele ingewikkelde bestuursstructuur en nog veel meer.

Hans Luiten groeide op in de Zaanstreek. Volgde verschillende studies geschiedenis. Interessegebieden zijn onder meer Amsterdam, de Zaanstreek, het Midden-Oosten, Rusland, Centraal-Europa en kunstgeschiedenis. Is inmiddels ruim 20 jaar een enthousiaste en bevlogen docent geschiedenis. Begeleidde in deze rol tal van excursies en reizen naar steden en musea.

Als betrokken Amsterdammer werd hij in 2001 stadsdeelvoorzitter van Bos en Lommer met in zijn portefeuille onder andere het Bos en Lommerplein en de Kolenkitbuurt. Na terugkeer in de Zaanstreek werkte hij als wethouder in Zaanstad (economische zaken, havens, Inverdan). Daarnaast werd hij portefeuillehouder van de stadsregio Amsterdam en bestuurslid van de Zaanse Schans. Na een jaar bestuursvoorzitterschap van een aantal scholengemeenschappen besloot hij terug te keren naar zijn oude passie: de geschiedenis.

Sinds 12 jaar houdt hij lezingen, onderzoekt en schrijft, geeft les, leidt rond en begeleidt reizen naar onder meer het Midden-Oosten, Rusland en Centraal-Azie. Samen met Sven de Graaf schreef hij in 2016 het boek “Begrijpt u het Midden-Oosten nog?” dat wekenlang op 1 stond bij Scheltema / Het Parool. Op dit moment werkt hij aan zijn volgende boek: “Begrijp jij Centraal-Europa nog?”.

Hans Luiten is in zijn vrije tijd een enthousiast reiziger. Hij fietst graag, bezoekt musea en verslindt boeken. Hij is getrouwd met Pauline en heeft een geschiedenis studerende zoon, Araik, die soms lezingen of gastlessen van hem overneemt.

Entree: € 10 – studenten € 7,50