Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Klassiek concert, Silence

19 november 2023 | 15:30 17:00

foto: Marilyn Smith

Guy Livingston (piano) neemt het publiek mee in een geheime wereld van verstilling, bezinning en meditatie. Maar soms ook in een wereld van geluid en kracht, omdat de stilte zich kan verschuilen “behind the noise”. Muziek van o.a. John Adams, Erik de Clercq, John Cage, Dmitri Kourliandski.

“Stilte kan nuttig zijn”, vindt pianist Guy Livingston. “Het is niet voor iedereen. Ik ben geen stil persoon: ik praat graag, ik maak graag muziek, en ik luister graag naar luide muziek. Maar soms is stilte waardevol om te kunnen reflecteren en ons eigen gedachten te vinden.”
Livingston schrijft nu in Leiden een proefschrift aan het Academy of Creative and Performing Arts over stilte. Met dit muzikale programma van nieuwe en verrassende composities neemt hij ons mee in een geheime wereld van verstilling, bezinning en meditatie. Maar soms ook in een wereld van luid en kracht, omdat de stilte zich kan verschuilen “behind the noise”.
‘Ik bestudeer muzikale en architectonische markers voor stilte: wat doe je om stilte aan te geven? Wij doen bijvoorbeeld een vinger op onze lippen. Als je teruggaat naar oude culturen, is dat een gemeenschappelijk symbool. Wat voor andere symbolen zijn er?’

Guy Livingston, geboren in Tennessee, studeerde architectuur en muziek aan Yale University, piano aan het New England Conservatory of Music en hedendaagse muziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij was een winnaar van de Gaudeaumus Vertolkers Competition 1995. Voordat hij begon aan zijn onderzoek naar stilte, werd Livingston bekend met een geheel ander experimenteel project: Don’t Panic, een verzameling van zestig losstaande muziekstukken voor piano. Elk stuk duurt maximaal zestig seconden en is geschreven door een andere artiest. In februari 2024 speelt hij mee aan een dansproject bij Opernhaus Zürich, ter ere van de 100ste verjaardag van Stravinsky’s Les Noces en Antheils Ballet mécanique.

Programma
John Adams – China Gates
John Cage – notes on silence
Sergei Prokofiev – Andante (uit 2de Sonata)
Erik de Clercq – 24 means to an end
Donal Fox – The Scream
John Cage – notes on silence
Dmitri Kourliandski – Surface
Salomé Voegelin – notes on silence
Dadaist manifesto
George Antheil – Ballet mécanique for piano and loudspeakers
Henry Cowell – Tides of Manuanuan
Louis Andriessen – Not an Anfang

Entree: € 17,50 – studenten € 12,50

Doezastraat 1b
Leiden, 2311GZ Nederland