Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filosofie, India – Vroeg Boeddhisme (Uitverkocht)

14 april | 14:30 16:30

In het voorjaar van 2024 staan de filosofie-bijeenkomsten van Sijthoff Leiden in het teken van filosofisch gedachten- en leef-goed uit India. In vier middagen zal Paul van der Velde, hoogleraar aan de Radboud Universiteit met de leeropdracht ‘Aziatische religies’ de begeleiding verzorgen.
Tijdens de middagen wordt door Paul van der Velde eerst een toelichting gegeven bij het onderwerp van de middag. Daarna gaan we in gesprek met elkaar aan de hand van enkele vragen.
Vervolgdatum: 05/05. De middagen kunnen ook los van elkaar worden gevolgd. Er is steeds plaats voor 25 deelnemers.

Vroeg boeddhisme
De Boeddha was een van de shramana’s waar we de vorige keer al over hebben gesproken. Er waren veel meer van deze shramana’s in zijn tijd. Zo was er ook de Jina, de stichter van het jainisme dat best aardig wat karakteristieken deelt met het boeddhisme, al zijn er zijn ook verschillen. De Boeddha leefde een leven dat veel boeddhisten tot op de  dag van vandaag als een ideaal geldt. Het gaat ook niet alleen om zijn laatste leven als prins Siddhartha Gautama, maar ook om al zijn vorige levens waarin hij door het uitvoeren van deugdzame daden steeds meer goed karma verzamelde. Hierdoor bereikte hij in zijn laatste leven de ultieme verlichting. In deze bijeenkomst gaan we kijken naar het ideale leven van de Boeddha. De aandacht zal ook uitgaan naar centrale begrippen in zijn leer zoals de vier Edele Waarheden, het ‘niet-zelf’ en de ‘uitdoving’, het ‘nirvana’.

Entree: € 10 – studenten € 7,50