Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Wereldconcert, India klassiek

12 april | 20:00 22:00

Het duo Lenneke van Staalen (viool) en Heiko Dijker (tabla) speelt klassieke muziek uit India. Met deze bijzondere combinatie van instrumenten creëren zij een intieme en poëtische sfeer. Voor dit project gaan zij de samenwerking aan met fluitist en componist Ned McGowan. Zijn muziek is bekend om ritmische vitaliteit en technische virtuositeit. Samen zullen zij avontuurlijke interpretaties van Indiase Ragas, improvisaties en bestaande composities gaan verkennen. Het spel van Heiko wordt gekenmerkt door enthousiasme en grote kennis van de Indiase ritmes. Lenneke ontroert met haar lyrische en intense interpretaties van de klassieke Raga’s.

Heiko Dijker
Tijdens een lange reis naar en in India ontdekte Heiko Dijker de rijkdom aan klankkleur, ritmische complexiteit en expressieve mogelijkheden van de tabla. Vol toewijding studeerde hij een aantal jaar volgens de Indiase traditie. Zijn spel kenmerkt zich door enthousiasme, diepgang van kennis en intense klankproduktie. 
Hij zette zijn studie voort aan het Rotterdams Conservatorium onder leiding van tabla-grootmeester Faiyaz Khan en Ted de Jong. Vandaag de dag is hij een veel gevraagd tabla-virtuoos, die zich niet beperkt tot de Indiase klassieke muziek, maar samenwerking zoekt met andere muziekstijlen en disciplines. Voorbeelden daarvan zijn optredens met het Lavinia Meijer, het Scapino Ballet, Jacob ter Veldhuis, Krishna Das, Melisa Etheridge, de Japanse marimba-virtuoos Shinske Ishihara. Tevens is hij bekend van TV en radio. Heiko Dijker is ook jaren werkzaam geweest als begeleider van de bamboefluitspeler Hariprasad Chaurasia en sitarspeler Buddhadhitya Mukherjee aan het Rotterdams Conservatorium. Zelf doceert hij aan de SKVR -muziekschool in Rotterdam en geeft wereldwijd workshops en masterclasses.
Lenneke van Staalen 
Lenneke van Staalen groeide op met de westerse klassieke muziek en kwam in India in aanraking met de noord-Indiase klassieke muziektraditie. Ze begon haar studie bij Joy Srivastava in New Delhi, studeerde aan het Rotterdams Conservatorium bij de zanger Koustav Ray en volgde Masterclasses bij meesterviolist D.K. Datar in Mumbai. In 2003 behaalde zij cum laude haar masterdiploma en won tevens de prijs van de vereniging ‘vrienden van het conservatorium’ voor haar uitstekende prestaties. Al jarenlang verdiept zij zich vol overgave in de Ragamuziek, en weet de verfijnde elementen zoals ornamentatie en ‘rasa'(sfeer, emotie)zowel virtuoos als gevoelig ten gehore te brengen.
Zij treedt regelmatig op, zowel solistisch in traditioneel Indiase bezetting, als samenwerkend met andere wereldmuziek- of westers klassieke ensembles. Daarnaast doceert zij aan de Hogeschool voor Muziek en Dans (Codarts) in Rotterdam. 
Ned McGowan
Ned McGowan is geboren in de Verenigde Staten in 1970 en woont sinds 1994 in Nederland. Hij is componist, fluitist, leraar, improvisator, curator en onderzoeker. Zijn muziek is bekend om ritmische vitaliteit en technische virtuositeit. Met zijn composities heeft hij prijzen gewonnen en ze zijn uitgevoerd in Carnegie Hall, het Concertgebouw en in andere zalen en op festivals over de hele wereld door een keur aan orkesten, ensembles en solisten.
Een sterk aspect is de invloed van Karnatische muziek uit Zuid-India op Ned. De afgelopen tien jaar heeft hij regelmatig samengewerkt en gespeeld in India en Europa met Indiase musici o.a. Dr. Mysore Manjunath, Mysore Nagaraj, Dr. Suma Sudhindra, Pravin Godkhindi, Jahnavi Jayaprakash, Ronu Majumdar, BC Manjunath, M.K. Pranesh, Anoor Anathakrishna Sharma en Ghiridar Udupa. “Ik ben gefascineerd door de Karnatische toepassing van ritmische complexiteit, ontwikkeld in de context van de uitvoeringstraditie.” 
Ned is leraar onderzoek, compositie, ensembles en Advanced Rhythm and Pulse op het Utrechts Conservatorium en is docent Artistic Research aan het Codarts Hogeschool voor de Kunsten.
Recensies:
De Volkskrant: “Grote indruk maakte violiste Lenneke van Staalen met haar fijnzinnige en bevlogen spel. Van binnen vlamde haar passie.” 
The Hindu: “Heiko Dijker is a Tabla player whose fingers can do magic and who plays on the marks of Enthusiasm and Energy . Heiko is a global ambassador for classical Indian music.” 
Rolling Stone Magazine: “ Also outstanding was Heiko Dijker on tabla; he clearly has mastery over the tabla and is well steeped in Hindustani classical music traditions.” 
Over Ned: “If you are having a slow day, his samples will wake you right up.” (Alex Ross, The Rest Is Noise)

Entree: € 20 – studenten € 15, incl. pauzedrankje

Dit concert is ook opengesteld voor deelnemers aan WeArePublic. Zij kunnen hier reserveren.