Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.
Evenementenreeks Evenementenreeks: Voorstelling, Een wolk wordt woord

Voorstelling, Een wolk wordt woord

2 juni | 15:30 16:30

Inhoud
In het lyrische gedicht Meghaduta, oftewel wolkenboodschapper, laat de Indiase dichter Kalidasa een wolk een boodschap spreken. Het is de eerste wolk die een Yaksha, een natuurwezen, aan de hemel waarneemt aan het begin van het regenseizoen. Zijn hart is vol van verlangen naar zijn vrouw die ver weg in het Himalayagebergte zonder hem is achtergebleven. Hij smeekt de wolk als een broer en beschrijft de weg die hij moet nemen om zijn vrouw met zijn boodschap te troosten.
“De natuur leert, dat zij, die door liefde gekweld worden, moeilijk onderscheid kunnen maken tussen fictie en werkelijkheid.” (vers 5 , Meghaduta)

Het geheel wordt gelezen, gedanst, door middel van euritmie uitgebeeld en muzikaal begeleid door tabla en fluit.

Uitvoerenden
Manja Wodowoz
Door de Nederlandse vertaling van Evert Schneider van Kalidasa’s Meghaduta werd zij geïnspireerde om naar een voorstelling hierover toe te werken. Veranderlijke wolkenformaties hebben al altijd haar interesse gewekt en het leek haar een uitdaging om op basis van het gedicht dat in dans en  euritmie om te zetten. Zij werkte mee aan grotere en kleinere euritmievoorstellingen en performances in binnen en buitenland.

Olaf Klerks
In het alledaagse leven is Olaf Klerks meubelmaker en interieurbouwer. Hij houdt van literatuur en is gitarist. Met Kalidasa’s gedicht maakt hij zijn debuut als lezer/spreker.

Heiko Dijker
Tijdens een lange reis naar en in India ontdekte Heiko Dijker de rijkdom aan klankkleur, ritmische complexiteit en expressieve mogelijkheden van de tabla. Vol toewijding studeerde hij een aantal jaar volgens de Indiase traditie. Zijn spel kenmerkt zich door enthousiasme, diepgang van kennis en intense klankproduktie.  Vandaag de dag is hij een veel gevraagd tabla-virtuoos, die zich niet beperkt tot de Indiase klassieke muziek, maar samenwerking zoekt met andere muziekstijlen en disciplines.  

Ned McGowan
Ned McGowan is geboren in de Verenigde Staten in 1970 en woont sinds 1994 in Nederland. Hij is componist, fluitist, leraar, improvisator, curator en onderzoeker. Zijn muziek is bekend om ritmische vitaliteit en technische virtuositeit. Met zijn composities heeft hij prijzen gewonnen en ze zijn uitgevoerd in Carnegie Hall, het Concertgebouw en in andere zalen en op festivals over de hele wereld door een keur aan orkesten, ensembles en solisten. De afgelopen tien jaar heeft hij regelmatig samengewerkt en gespeeld in India en Europa met Indiase musici.

Entree: € 17,50 – studenten € 15