Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing, de wording van centraal Europa

20 januari 2023 | 20:00 22:00

Hans Luiten, historicus en docent geschiedenis, bezocht talloze landen en specialiseerde zich in de geschiedenis van Rusland, Centraal-Europa en het Midden-Oosten. Schreef eerder het veel verkochte Begrijp jij het Midden-Oosten nog? en werkt nu aan een boek over Centraal-Europa.

In 1984 schreef de Tsjechische schrijver Milan Kundera “The tragedy of Central-Europe”. Hij beschreef daarin dat door het IJzeren Gordijn landen als Tjechië, Polen en Hongarije tot Oost-Europa werden gerekend, alsof het verlengstukken van de Russische cultuur waren. Dat was in zijn ogen een enorme misvatting, zij behoorden tot Centraal-Europa, een gebied dat eerder nauwe banden met West-Europa had.
In deze lezing neemt Hans Luiten u mee door de geschiedenis van dat Centraal-Europa. Daarbij komt van alles langs: de komst van de Slavische volkeren, de staatsvorming van Polen en Hongarije, de rol van de Habsburgers en de Joden, de Duitse kolonisatie van allerlei gebieden en de Russische dominantie over Oekraïne. Daarmee bent u beter in staat de berichtgeving over de actuele situatie te duiden.
Kortom: kom luisteren naar dit verhaal over Joseph Roth, de Duitsers van Wroclaw en Brno, de Skoda, villa Tugendhat en de Aya Sophia in Kiev.

Entree: € 10 – studenten € 7,50


Deze lezing is ook opengesteld voor deelnemers aan WeArePublic. Zij kunnen hier reserveren.Doezastraat 1b
Leiden, 2311GZ Nederland