Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing, De Geschiedenis van India

19 januari | 20:00 22:00

India is meer dan een soevereine staat. Men vergelijkt zich als samenleving met andere grote beschavingen zoals de Europese en de Chinese. Emeritus hoogleraar Dirk Kolff, (moderne geschiedenis van Zuid-Azië), zal die visie vanuit de geschiedenis van het land ondersteunen.

Uit onvrede met zijn bestaan als student geschiedenis in Leiden in de jaren ’60 van de vorige eeuw, kapte de spreker zijn studie al snel af. Een jaar lang was hij ‘gouverneur’ (huisonderwijzer) van de kinderen van de Nederlandse ambassadeur in New Delhi. In de vakanties reisde hij vandaar rond in het land en sloeg, zonder veel te begrijpen, de geuren en beelden ervan in zijn geheugen op. Terug in Leiden, pakte hij zijn studie, bij gebrek aan een ander goed idee, maar weer op. En het boeiende gebeurde toch, onverwacht, toen een hoogleraar werd benoemd in de cultuurgeschiedenis van India, een nieuwe leerstoel. Steeds weer tijdens zijn colleges was er de ervaring: “verrek, dat heb ik gezien, wat u daar zegt, daar heb ik bij gestaan. Zonder begrip, maar nu daagt het me.”
            Wat was dat nieuwe begrip? Bij voorbeeld, dat het beeld van India als een land van geweldloze mensen een vals beeld is. De Indische samenleving is doortrokken van geweld … maar ook van het verlangen daaraan te ontkomen. Dat verklaart het grote gezag, vaak het charisma, van iemand als Mahatma Gandhi, die de belichaming werd van dat verlangen en die zijn geweldloosheid tot een politiek stuk gereedschap smeedde.
Een geheel nieuw begrip was ook dat van een eigen Indische persoonlijkheid, zoals die in dat land in de vroege kindheid groeit, als gevolg van een lang tot in de kleutertijd gerekte symbiose van het kind met zijn/haar moeder. Een naar onze begrippen heel late ‘separatie/individuatie’ dat leidt tot een ervaring, vooral bij de mannen, van onaantastbare geborgenheid.
            Zulke inzichten doen ons met andere ogen dan Europese kijken naar de geschiedenis van India en naar de Indische maatschappij. Zoals naar wat we het ‘kastenstelsel’ noemen. Ook dat zal een thema van de lezing zijn.
Na de pauze begeleidt journalist Maarten Baanders het gesprek tussen de spreker en de aanwezigen.

Entree: € 10 – studenten € 7,50