Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filosofie in ontmoeting – Op de grens van het Zelf

10 september 2023 | 14:00 16:00

Ken uzelf! Maar waar moet ik dan kijken? – Over zelf en zelfkennis

Bij Filosofie in Ontmoeting gaat het zowel om de inhoud als om de uitwisseling. Iets nieuws leren én daarover met elkaar in gesprek gaan.
Praktisch filosoof Werner van Rossum voorziet het programma van een korte inleiding over het thema en een brontekst als focuspunt. Daarna gaan we met elkaar in gesprek over de hoofdvraag.
Deze middag is de eerste uit een serie van vier, die elk ook afzonderlijk gevolgd kunnen worden.
Vervolgdata: 01-10, 05-11 en 03-12

Het socratische motto gnothi seauton (“ken uzelve”) is misschien wel de belangrijkste opdracht van de westerse filosofie. Maar waarover hebben we het precies, wanneer we het over zelfonderzoek hebben? Sommigen zullen als vanzelfsprekend aan introspectie denken: ‘naar binnen kijken’, met de ogen dicht, naar wat zich allemaal in de geest afspeelt. Anderen zullen voor zelfkennis in de figuurlijke spiegel willen kijken van een vriend of een therapeut. Wéér anderen beroepen zich liever op cijfers en de meetbare resultaten van tests en nóg anderen zullen beweren dat er helemaal geen ‘zelf’ is om te kennen. Maar verdwijnt met dat laatste gelijk ook de opdracht om jezelf te onderzoeken?   Deze middag hebben we het over de vraag: moet je bínnen of búiten jezelf kijken, als je jezelf wilt leren kennen? Ter inleiding nemen we een aantal filosofen ter hand: beginnend bij Socrates’ opvatting van zelfkennis bewegen we via Augustinus’ en Descartes’ opvattingen over innerlijkheid richting hedendaagse kritieken op het idee van een ‘innerlijk zelf’, om vervolgens terug te keren bij de Oude Grieken met Hannah Arendts interpretatie van de daimoon, een mythisch figuur dat jouw lot symboliseert en die zich altijd achter je schouder bevindt: anderen kunnen hem dus altijd beter zien dan jijzelf.

Entree: € 10 – studenten € 7,50
Passe partout: € 35 – studenten € 27,50

Doezastraat 1b
Leiden, 2311GZ Nederland