Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Expositie, La Grande Guerre

23 december 2022 | 20:00 7 januari 2023 | 17:00

1568 Klaprozen, een installatie van internationaal glaskunstenaar JanHein van Stiphout. Elke bloem staat voor 1 dag uit de 1e Wereldoorlog. De roep naar vrede is tot op de dag van vandaag niet verstomd. Deze indrukwekkende expositie is voor de eerste maal in Nederland te zien.
Tijdens de opening gaat journalist Maarten Baanders in gesprek met de kunstenaar.

La Grande Guerre
Een landschap van 12 m2, omwoeld door granaatinslagen, hier en daar nog restanten van een prikkeldraadversperring én 1568 klaprozen, met op de achtergrond het zachte getjilp van weidevogels om de stilte te duiden.
De geheel uit glas vervaardigde klaprozen verwijzen naar de 1568 dagen durende Eerste Wereldoorlog en zijn eveneens in 1568 dagen vervaardigd.

‘Na het oorverdovende oorlogsgeweld is er de stilte. Na het bloed van de soldaten zijn het de klaprozen die de velden rood kleuren. Na de verwoesting en de ellende is er de vrede en de wederopbouw. Na 100 jaar schiet ons gemoed nog steeds vol bij de gedachten aan de gruwelen van deze oorlog. De natuur nam echter direct haar kansen waar en ontrolde binnen ’n jaar een prachtig bloemenkleed. Een contradictie van formaat.
Ook glas is een en al contradictie. Het is ongenaakbaar hard maar ook delicaat en frivool, dicht maar ook licht. Het zijn deze onverwachte tegenstrijdigheden, die voor mij het leven maar ook het glas boeiend maken. Door een leven lang denken in glas, weet ik dit dualisme te gebruiken om mijn ideeën vorm te geven. En daarbij weet ik steeds de grenzen van het glas in het ook te houden en daar waar nodig zelfs een weinig op te rekken.
Leven is contradictie!’, aldus JanHein van Stiphout

JanHein van Stiphout, leermeester glastechnieken
Nederland kent slechts enkele unieke glaskunstenaars. JanHein van Stiphout uit Tilburg is daar een mooi voorbeeld van. Al tientallen jaren internationaal bekend om zijn zelf ontwikkelende fusingtechnieken en unieke glasobjecten.
JanHein van Stiphout komt uit een echte ambachtenfamilie. Hij is de zoon van een traditionele glaskunstenaar en heeft zich gedurende tientallen jaren ontwikkeld in uiteenlopende glasbewerkingstechnieken. In zijn conceptgebaseerde werk zoekt hij steeds de grenzen op van de eigenschappen van glas, zoals veerkracht, flexibiliteit en fragiliteit.
In 1988 was JanHein van Stiphout oprichter van de kunstenaarsgroep genaamd “De Maatschap internationaal”, samen met twee andere artiesten. In deze samenwerking bundelden ze hun ideeën en stelde hen in staat om op grote schaal kinetisch werk te creëren. Naast zijn werk als autonoom glaskunstenaar is hij ook docent glastechnieken en organiseert hij lessen en lezingen over innovatieve glastechnieken en design in binnen- en buitenland

Opening: vrijdag 23 december 20.00 uur
Open: dinsdag t/m zaterdag tussen 9.00 en 17.00 uur. Op 29-12 en op 04-01 is de kunstenaar in de middag aanwezig.
Toegang: gratis

Doezastraat 1b
Leiden, 2311GZ Nederland