- Dit evenement is voorbij.
Filosofie, Eerst denken – dan pas doen? (VOL)
2 april 2023 | 14:00 – 17:00
Politiek denker Hannah Arendt (1906-1975) geeft aan het begrip gedachteloosheid een zeer specifieke omschrijving. Ze verstaat er het onvermogen onder vanuit het perspectief van anderen te denken. Het begrip speelt een belangrijke rol in het verslag dat Arendt maakte van het Eichmann-proces in 1961-1962 in Jeruzalem. Volgens haar waren nazimisdadigers als Eichmann niet in staat tot denken: het vermogen zo veel mogelijk perspectieven en invalshoeken in je eigen overwegingen mee te nemen. In haar boek Denken uit begin jaren 70 stelt Arendt de vraag of het mogelijk is een dam op te werpen tegen gedachteloosheid en daarmee misdaden als die van het nazisme te voorkomen.
‘Common sense’
Voor Arendt is wat wij vaak ‘gezond verstand’ noemen het cement dat de andere zintuigen samenbindt. Het is het vermogen om vanuit een ‘wij’ en niet zozeer vanuit een ‘ik’ te denken en te oordelen. Aansluitend bij haar opvattingen over denken bepleit Arendt, in navolging van Immanuel Kant, een ‘verruimde denkwijze’. Daaronder verstaat ze dat je in je overwegingen over een vraagstuk zo veel mogelijk potentiële oplossingen mee-denkt. De ‘common’ van ‘common sense’ staat echter onder druk.
Het programma
Onder begeleiding van Arendt-expert Joop Berding gaan we bij dit middagprogramma gezamenlijk de diepte in over deze twee begrippen: gedachteloosheid en common sense. Wat is er nodig om werkelijk te kunnen denken? Wat is denken eigenlijk? Is ‘common sense’ nog mogelijk? Leven we inmiddels allemaal in onze eigen ‘bubbel’ of is het (nog) mogelijk tot gezamenlijke afwegingen en oordelen te komen?
Entree: € 10 – studenten € 7,50
Dit evenement is uitverkocht.