Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing, Antroposofie 1898-2023

31 maart 2023 | 20:00 22:00

Eind 19e  eeuw bracht Rudolf Steiner (natuurwetenschapper en filosoof) zijn mensbeschouwing naar buiten. De praktische uitwerking daarvan is vandaag de dag in geheel Europa en verder terug te vinden.

Rudolf Steiner werd in 1861 geboren en stierf in 1925. In deze 64 jaar heeft hij een geweldige beweging in de wereld op gang gebracht waarvan de gevolgen tot in de huidige tijd nog steeds goed zichtbaar zijn en verder uitgroeien. Hij bracht die beweging via het geschreven woord op gang, via het gesproken woord en via praktisch werkende instituties als scholen, een kliniek, de architectuur en zo veel meer. Zijn uitgangspunten baseren zich erop dat de aarde, de mens en alle leven doortrokken is van een fysieke én een geestelijke realiteit.
Over dat werkzame leven gaat deze lezing. Wat is de oorsprong van de antroposofie, hoe heeft het postgevat, wat zijn de gevolgen en uitwerkingen tot in onze tijd en welk potentieel ligt er nog in de ons toekomende tijd?
Rik ten Cate (1955) zal deze lezing verzorgen. Hij is bestuurslid in de Antroposofische Vereniging in Nederland en vertegenwoordigt als zodanig Nederland ook in het buitenland. Hij studeerde allereerst als leerkracht voor de vrijescholen en gaf jaren les in het basisonderwijs, het middelbaar onderwijs en in het volwassenonderwijs. Daarnaast studeerde Rik beeldende kunst en is hij sinds 1988 uitvoerend beeldhouwer met exposities in binnen-en buitenland. Voor een indruk van zijn beeldend werk bezoek je zijn website.
Na de pauze begeleidt journalist Maarten Baanders het gesprek tussen de spreker en de aanwezigen.

Entree: € 10 – studenten € 7,50

Deze lezing is ook opengesteld voor deelnemers aan WeArePublic. Zij kunnen hier reserveren.

Doezastraat 1b
Leiden, 2311GZ Nederland