Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Concert, Het Klein Leids Liederenkoor: Bevrijding – Try-out (uitverkocht)

22 april 2023 | 16:00 17:30

Het Klein Leids Liederen Koor bestaat al 20 jaar en treedt onder de bezielende leiding van Harm Huson regelmatig op in Leiden e.o. We zingen vierstemmig liederen van over de hele wereld, van klassiek tot licht en van oud tot modern. Voor onze concerten kiezen we universele thema’s en werken met begeleidende musici, poëzie- en theaterelementen.
Het concert op 22 april heeft als thema Bevrijding.

Bevrijding geeft vreugde maar gaat niet vanzelf.
Die twee kanten bezingen we, in koorwerken van Tormis, Badings, Hassler, Purcell, Brecht en Samson, aangevuld met liederen uit de Bataafse tijd uit Cuba en Spanje. Gedichten en gedachten over Oorlog, Vrede en Liefde en improviserend snarenspel gaan met onze muziek een tweegesprek aan.

Ons dagelijks nieuws wordt beheerst door de oorlog met Rusland, die uitgevochten wordt in Oekraïne. Daarom hebben we het lied Melespea van Tormis in ons repertoire opgenomen.
Tormis is een bekend eigentijdse Estse componist. Estland kende ook een tijd van onderdrukking door Rusland (1944-1991) en de op de oude volksmuziek gebaseerde koorcomposities van Tormis refereren aan het oorspronkelijke Estland en de Esten als een onafhankelijke staat met een eigen nationaliteit. Omdat zijn repertoire als volksmuziek beschouwd werd – al was het breder dan dat – kwam hij er niet mee in de problemen. 
Zang was na de Tweede Wereldoorlog een belangrijke manier om te ontsnappen aan de (Russische) censuur. Het Estische volk kon in deze vorm haar eigen identiteit tot uitdrukking brengen.

Meelespea – Vergeet-mij-niet 
Denk aan mij, denk aan mij, denk aan mij, denk aan mij! 
Zij die mij zoet horen zingen
Zoetgevooisd zingend, zacht roepend,
Denken wellicht dat ik behoorlijk opgewekt ben

Vrolijk en met een blij gemoed
Ik blijf zingen terwijl ik huil
Hoewel mijn ziel zwaar is van verdriet
Lippen zingen, mijn hart breekt
In deze droefheid vloeien mijn tranen. Denk aan mij!
Zoals een statige naaldboom verdorde, zoals een eikenboom omviel.

Zoals nu een bladerrijke berk is afgestorven. 

Na de try-out is het mogelijk deel te nemen aan de 3 gangen maaltijd die bereid wordt door topkok Damaru Kalkman. Aanvang 18.00 uur.
De try-out is inmiddels uitverkocht. Er zijn nog wel plaatsen vrij bij het concert in de avond.

Doezastraat 1b
Leiden, 2311GZ Nederland