Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing, Van het heilige roomse rijk tot de eerste Duitse eenheid

17 februari 2023 | 20:00 22:00

“Am Anfang war Napoleon”, is de bekende openingszin van het standaardwerk over Duitse geschiedenis van Thomas Nipperdey. Napoleon dwong de sterk verdeelde staten van het Heilige Roomse Rijk van de Duitse natie om sterk samen te werken. Ook nadat Napoleon was verslagen bleef zijn legacy actueel vanwege een verlangen naar Duitse eenheid, die gepaard ging met de roep om meer vrijheid van burgers en terugkerende spanningen met Frankrijk. In zijn lezing belicht Hanco Jürgens, historicus en wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), de grote veranderingen van een sterk verdeeld Duitsland in de vroegmoderne tijd tot de eerste Duitse eenheid in 1871 onder Bismarck.

Hanco Jürgens studeerde geschiedenis in Utrecht, was stipendiaat aan het Leibniz Institut für Europäische Geschichte in Mainz, promoveerde in Nijmegen en doceert Duitse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft diverse extern gefinancierde onderzoeksprojecten uitgevoerd, zoals het project ‘De Europeanisering van het Rijnland, Nederland en Duitsland in transnationaal perspectief’ van het Montesquieu Instituut.
Jürgens is fellow van het Montesquieu Instituut en bestuurslid van het Genootschap Nederland Duitsland. Hij houdt zich bezig met de (moderne) geschiedenis van Duitsland in Europees perspectief. Hij publiceerde ‘Na de val – Nederland na 1989’ en samen met DIA-directeur Ton Nijhuis ‘De vleugels van de adelaar, Duitse kwesties in Europees perspectief’. Momenteel schrijft Jürgens een boek over de recente geschiedenis van Duitsland sinds de jaren tachtig. Hij publiceert met enige regelmaat in NRC Handelsblad en is als Duitsland-expert vaak gevraagd om commentaar te geven op radio en televisie

Na de pauze begeleidt journalist Maarten Baanders het gesprek tussen de spreker en het publiek.

Toegang: € 10 – studenten € 7,50

Doezastraat 1b
Leiden, 2311GZ Nederland