Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Lezing, India – Land van de toekomst?

17 mei | 20:00 22:00

Welke geopolitieke positie gaat India innemen? Oud-ambassadeur Fons Stoelinga  laat daarover zijn licht schijnen. Hoe zit het land in elkaar? Kan en wil India een supermacht worden? Wat kunnen India en Nederland voor elkaar betekenen?

Fons Stoelinga werd in 2012 ambassadeur van Nederland in India. In die tijd was het Westen nog totaal verblind door de kansen voor ons bedrijfsleven in China. India stond in Nederland en in de EU niet op de radarschermen. Fons had toen als mantra: “wanneer een Chinees bedrijf investeert in de haven van Rotterdam, wordt de uiteindelijke beslissing daartoe genomen door de top van het politbureau van de Partij in Beijing. Wanneer een Indiaas bedrijf investeert in de haven van Rotterdam, is dat gewoon een beslissing van de Board van dat bedrijf. Maakt ons dat dan niets uit?”

Dat dit voor iedereen nu als vanzelfsprekend klinkt, laat zien hoe de tijden in een paar jaar zijn veranderd: China heeft in het Westen slapende honden wakker gemaakt. De regeringen van Trump en Biden -niet de EU- begonnen in te zien dat India een van de weinige landen in Azië is met de kritieke massa om het nodige tegenwicht tegen China te bieden. Door de oorlog in de Oekraïne zijn de VS en China zo tegenover elkaar komen te staan, dat de VS zich niet kunnen veroorloven dat India zich aansluit bij China/Rusland. Andersom kan China zich niet veroorloven dat India helemaal in het westerse kamp terecht komt. India speelt die kaarten nu slim uit.

Maar er is nog iets heel anders aan het veranderen: het Westen kon decennialang andere landen de democratische maat nemen. Dit konden we doen op grond van ons economisch overwicht en onze boodschap dat alleen democratische landen economische vooruitgang kunnen boeken. Dat is nu achterhaald. Landen in Afrika, Latijns-Amerika, en landen als China en India luisteren gewoon niet meer naar onze boodschap. Hoewel India s’-werelds grootste democratie is, en China een autoritair bewind heeft, is hun reflex op dit punt hetzelfde.
In de westerse media is er daarom veel onbegrip over India’s positie in de Oekraïne crisis. En dat komt omdat we niets van dit land weten. Tijd dus om je in India te verdiepen.

Fons Stoelinga deed dat gedurende de zes jaar dat hij Nederlands’ Ambassadeur in New Delhi was. We beginnen eerst met: hoe zit het land in elkaar, what makes the Indians tick, wat kan India voor ons betekenen en wij voor hen en hoe komen wij zelf eigenlijk op de Indiërs over. Daarna komen vanzelf uit bij: wordt India een tweede China, kan het (en wil het wel) een superpower worden, zo niet welke rol krijgt India dan op het wereldtoneel?  

Na de pauze begeleidt journalist Maarten Baanders het gesprek tussen de spreker en de aanwezigen. 

Entree: € 10 – studenten € 7,50