Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing, Het ambachtelijke in de kunst

3 maart 2023 | 20:00 22:00

Filosoof Arthur d’ Ansembourg belicht het ambachtelijke in de kunst aan de hand van het werk van Anish Kapoor en de filosofie van Kant en Heidegger.

Kant en Kapoor: Het ambachtelijke in de kunst
Volgens filosoof Arthur d’ Ansembourg getuigt de hedendaagse kunst van hernieuwde aandacht voor het ambachtelijke. Dat is niet vanzelfsprekend. Volgens Kant moet goede kunst vooral iets te denken geven en ook in de conceptuele kunst zijn het idee en het concept belangrijker dan de ambachtelijke vervaardiging van het object.
Als we aandacht hebben voor het ambachtelijke in uiteenlopende werken zoals die van Meissonnier of Michael Raedecker, dan wordt duidelijk dat er verschillende ambachtelijke praktijken bestaan en het begrip ervan niet eenduidig is.
Om tot een beter begrip van het ambachtelijke in de kunsten te komen zal ik in deze lezing ingaan op het gedeeltelijke verdwijnen van het ambachtelijke in de kunstfilosofie van Kant. Vervolgens zal ik stilstaan bij de manier waarop de terugkeer van het ambachtelijke gepaard gaat met een verbreding van het begrip ervan. Met het oog daarop zal ik aandacht schenken aan het denken van Heidegger en het werk van Anish Kapoor.

Drs. Arthur d’ Ansembourg (1960) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en München. Sinds 2002 geeft hij cursussen en lezingen op het gebied van de esthetica- en kunstfilosofie. Tevens begeleidt hij socratische gesprekken over kunst en verzorgt hij filosofische rondleidingen in museale instellingen. In 2018 verscheen van hem: Er zit iets achter. Over filosofie en kunst.

Entree: € 10 – studenten € 7,50

Deze lezing is ook opengesteld voor deelnemers aan WeArePublic. Zij kunnen hier reserveren.

Doezastraat 1b
Leiden, 2311GZ Nederland