Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Klassiek concert, Dark Fire

17 november | 15:30 17:00

foto: Maarten Apeldoorn

De spannende ontmoeting tussen twee werelden, oost en west, brengt gloedvolle muziek voort. De kracht die erbij vrijkomt is als een donker vuur. Joachim Eijlander (cello) en Izhar Elias (gitaar) spelen prachtige muziek uit Hongarije, Roemenië en Bulgarije. Verrassend en vol passie.

Programma:
Dohnányi: Ruralia Hungarica
J.k. Mertz:  Élegie, gitaar solo
Z. Kodaly: solosonate voor cello op.8
-pauze-
A. Kaufman: werk voor gitaar solo
S. Lucky: Duo Concertant
A. Ourkouzounov: Bulgarian Rock

Bij Dohnanyi en Kodaly waan je je in een Hongaars dorp in landelijke omgeving waar verstilde natuur en het losbarstende volksfeest diep met elkaar verbonden zijn. De componisten nemen je mee op reis richting de wereld van de oriënt.
Armin Kaufman was een Oostenrijkse componist in Roemenië geboren en in zijn muziek hoor je op elegante manier het spel tussen die twee culturen.
Joseph Mertz was een Hongaarse gitarist/componist en leefde in het negentiende eeuwse Oostenrijk-Hongarije.
Stepan Lucky werd geboren in Slowakije, studeerde in Praag en Londen en werkte als (film) componist en muziek criticus in Tsjechië. De Bulgaarse componist Ourkouzounov groeide op in Sofia en studeerde in Parijs, ook deze twee muzikale werelden, de Franse en Bulgaarse, hoor je vol verbeeldingskracht en aanstekelijkheid terug in zijn muziek

Izhar Elias is een van de meest veelzijdige gitaristen van dit moment. Zijn poëtische stijl en grensverleggende programmering is gefundeerd op uitgebreide verdieping in de historische uitvoeringspraktijk (renaissance, barok en vroeg 19e eeuw), de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia.
Izhar gaf tal van concerten in Europa, Rusland, Zuid-Oost Azië, Australië en de VS.
Hij ontving de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding die aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt.
Als solist werkte hij met orkesten als het Residentie Orkest, Radio Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest en Amsterdam Sinfonietta.
Sinds september 2019 is Izhar als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.
Izhar Elias heeft een indrukwekkend aantal albums op zijn naam.
Zijn nieuwste solo album gaat over de vroeg 19e eeuwse gitaargekte: “La Guitaromanie”. Dit 15e album van Izhar kwam onlangs uit.
In oktober 2020 werd zijn dertiende album uitgebracht: ‘Schubert’s Guitars’, samen met gitarist Fernando Riscado Cordas, gespeeld op bijzondere gitaren uit de tijd van Schubert.
En in januari 2021 kwam zijn 14e album uit: Le Plaintif, met Franse barokmuziek door zijn ensemble Cordevento. Izhar studeerde aan de conservatoria van Groningen en Den Haag, bij het Groningen Guitar Duo en bij Zoran Dukic. Hij volgde een opleiding aan de ‘Accademia di Studi Superiori l´Ottocento’ bij Carlo Barone in Italië (uitvoeringspraktijk 19e eeuwse muziek). Van William Carter, Adrián Rodriguez van der Spoel en Lex Eisenhardt kreeg hij lessen barokgitaar. Van de violist Kees Hendrikse kreeg hij interpretatielessen.

Joachim Eijlander treedt op als solist en kamermusicus in Europa, Azië en de Verenigde Staten.
Joachim heeft opgetreden met ensembles en musici als het Borodin kwartet, Lisa Larsson, Robert Holl, Randall Scarlata, Inon Barnatan, Karl Leister en Godfried Hoogeveen.
Joachim werkte samen met componisten Henri Dutilleux, György Kurtag, Sofia Gubaidulina, Louis Andriessen en Joey Roukens. 
Joachim Is sinds 2019 hoofdvakleraar Cello aan Codarts Rotterdam en vakgroepvertegenwoordiger lage strijkers aan hetzelfde instituut. Daarnaast is hij sinds 2021 professeur de violoncelle aan het Conservatoire royal national supérieur de musique et de pédagogie in Namur.
In 2015 nam Joachim voor het label Navis Classics alle cellosuites van Johann Sebastian Bach op en in 2017 volgde de cd “Sequentia!” met uitzonderlijke caprices van de componisten Joseph dall’Abaco en Alfredo Piatti. En tenslotte kwam in 2020 “Dark Fire” uit bij het label Trptk. Een avontuurlijke muzikale verbindingsreis tussen de occident en de Oriënt. Alle cd’s kregen uiterst lovende reacties van de internationale pers.
Joachim is terugkerende gast op internationale festivals zoals in Sitka Alaska en El Paso Texas (VS), Prussia Cove (GB), Schleswig-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern (D).
Als solist trad Joachim op met onder andere het Nationaal Symfonie Orkest van Oekraïne,  het Lviv Philharmonisch orkest, het Chernihiv Philharmonisch orkest, de Roemeense Staatsphilharmonie TirguMures, Csikszereda Chamber Orchestra en verschillende festivalorkesten.
Joachim verbindt zijn muziek met dansers, visual artists en met wetenschappers in inspirerende gezamenlijke optredens om zo een breder geïnteresseerd publiek te inspireren.
Naast verschillende gastdocentschappen aan de Nederlandse conservatoria heeft Joachim lesgegeven aan de Indiana University, Milwaukee conservatoire, Oklahoma University, Ljubljana conservatoire en op internationale festivals. Joachim is docent kamermuziek aan de afdeling Nederlandse Strijkkwartet Academie van het Conservatorium van Amsterdam.
Joachim richtte in 2000 het Rubens kwartet op en speelde tot 2015 in dit internationaal prijswinnend ensemble. Hij trad met dit kwartet op in het Concertgebouw Amsterdam, Tonhalle Zürich, Philadelphia Chamber Music Society, Berliner Philharmonie, Konzerthaus Berlin, Dôme des Invalides Parijs en Rudolphinum Praag.
Joachim bespeelt een exceptioneel instrument uit 1755, gemaakt door een anonieme Tiroolse vioolbouwer in Rome.

Entree: € 20 – studenten € 15, incl een pauzedrankje


Dit concert is ook opengesteld voor deelnemers aan WeArePublic. Reserveren via de website van WeArePublic.