- Dit evenement is voorbij.
Filosofie, India – Hindoe filosofie
3 maart | 14:30 – 16:30
In het voorjaar van 2024 staan de filosofie-bijeenkomsten van Sijthoff Leiden in het teken van filosofisch gedachten- en leef-goed uit India. In vier middagen zal Paul van der Velde, hoogleraar aan de Radboud Universiteit met de leeropdracht ‘Aziatische religies’ de begeleiding verzorgen.
Tijdens de middagen wordt door Paul van der Velde eerst een toelichting gegeven bij het onderwerp van de middag. Daarna gaan we in gesprek met elkaar aan de hand van enkele vragen.
Vervolgdata: 14/04 en 05/05. De middagen kunnen ook los van elkaar worden gevolgd.
Hindoe filosofie
Uit het laat Vedische gedachtegoed zijn veel verschillende stromingen voortgekomen. Centrale thema’s waarmee het Indiase gedachtegoed zich bezighield zijn zaken als de relatie tussen de persoonlijke ziel (atman) en de universele alziel (brahman). Zo ook wat voor principes zijn er werkzaam in de kosmos, hoe werkt het universum, hoe werkt karma, de wet van oorzaak en gevolg. Deze thema’s zullen naar voren komen in deze bijeenkomst. Hierbij komt een belangrijke groep teksten naar voren, de Upanishads. Een nieuwe beweging speelt hierbij een grote rol de zogenaamde shramana beweging. Shramana’s waren asceten die buiten de gewone wereld gingen staan. Hun belangrijkste doel was het bereiken van moksha, bevrijding uit de cycli van wedergeboorten. De klassieke hindoe filosofie kent een aantal belangrijke scholen: Nyaya-Vaisheshika, Samkhya-Yoga en de Purva- en Uttara Mimamsa. Ook valt de term Vedanta nogal eens. Daar gaat de aandacht naar uit in deze bijeenkomst.
Entree: € 10 – studenten € 7,50
Deze middag is ook opengesteld voor deelnemers aan WeArePublic. Zij kunnen hier reserveren.