Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing, Drieduizend jaar cultuurgeschiedenis van het Sanskriet

2 februari | 20:00 22:00

Peter Bisschop neemt ons mee op een reis door de tijd en biedt een overzicht van de ruim drie duizend jaar lange cultuurgeschiedenis van een oud Indo-Europese taal, het Sanskriet.

Het Sanskriet staat weer volop in de belangstelling in India. Maar wat is het Sanskriet eigenlijk, waar komt het vandaan, en hoe heeft het zijn plaats in de Indiase cultuur en daarbuiten gekregen? In deze lezing gaan we in vogelvlucht door de ruim drieduizend jaar lange cultuurgeschiedenis van het Sanskriet. Deze begint bij de vroegst overgeleverde composities, de Veda’s, te dateren omstreeks 1000 voor Christus, en loopt door tot op de dag van vandaag. Alhoewel het Sanskriet vaak gerekend wordt tot de ‘dode talen’ is het vanuit een ander oogpunt nog altijd springlevend. Onderweg komen we epische teksten tegen als het Mahabharata en het Ramayana, maar ook gedichten, wetenschappelijke verhandelingen en koninklijke inscripties. We reizen niet alleen door de tijd maar ook door de ruimte, want het Sanskriet werd in zijn hoogtijdagen gebruikt over een gigantisch gebied, van het huidige Afghanistan in het uiterste noordwesten tot aan het eiland Bali in het oosten. Het is hoog tijd voor een heroriëntatie op de rol van het Sanskriet in de cultuurgeschiedenis van India en de mensheid.

Peter Bisschop is hoogleraar Sanskriet en oude culturen van Zuid-Azië aan het Instituut voor Regiostudies van de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in de dynamiek van tekstuele productie, Sanskriet literatuur, en brahmaans hindoeïsme.

Entree: € 10 – studenten € 7,50

Deze lezing is ook opengesteld voor deelnemers aan WeArePublic. Zij kunnen hier reserveren.